Zaključena obnova skoraj pol stoletja starega viadukta

Zaključena obnova skoraj pol stoletja starega viadukta

27. 06. 2019

Ena izmed najzahtevnejših rekonstrukcij na avtocestnem križu, viadukt Ravbarkomanda pri Postojni, se končuje. Kolektor CPG je v mesecu juniju, v sodelovanju z DARS, umaknil prometno zaporo in sprostil promet preko prenovljenega viadukta.

Zaključena obnova skoraj pol stoletja starega viadukta

Rehabilitacija, ki traja od maja 2017 obsega celovito obnovo obeh viaduktov dolžine 600 m. Dela zajemajo sanacijo stebrov z glavami in krajnih opornikov s priključnimi nasipi, zamenjavo dotrajanih ležišč ter sanacijska dela na betonih prekladne konstrukcije. V okviru obnove voziščne konstrukcije in preplastitve so bili med drugim razširjeni tudi odstavni pasovi na 3,5 m oziroma meter več kot do zdaj.

Pri rekonstrukciji so bile v Sloveniji prvič uvedene novosti za optimizacijo trajnejše izvedbe z vgradnjo karbonskih palic za ojačanje konzol voziščne plošče, ojačitev glav stebrov s prednapenjanjem in uporabo specialnih parov jeklenih jarmov za dvig prekladnih konstrukcij ob zamenjavi ležišč. Vzpostavljen je bil tudi celovit permanentni monitoring, ki bo spremljal obnašanje viaduktov med prometno obremenitvijo. Vrednost investicije je znašala 35 milijonov evrov.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice