Za varnost in zaščito predorskih delavcev drugega tira

Za varnost in zaščito predorskih delavcev drugega tira

27. 10. 2021

Na trasi drugega tira na portalu predora T8 v Dekanih so danes postavili kapelico sv. Barbare, zaščitnice predorskih delavcev, ki velja za običaj ob začetku izvedbe predorskih del. Družba Kolektor CPG je kot vodilni partner v konzorciju ob prisotnosti g. Aleša Miheliča, državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo, g. Aleša Bržana, župana Mestne občine Koper, g. Pavla Hevke, generalnega direktorja družbe 2TDK, msgr. dr. Jurija Bizjaka, koprskega škofa, izvedla postavitev kapelice sv. Barbare. Kipec je v kapelico postavila botra predora, županja občine Divača ga. Alenka Štrucl Dovgan. Sv. Barbara je tako postala zaščitnica predora T8.

Postavitev kapelice sv. Barbare - zaščitnice predorskih delavcev na projektu izgradnje drugega tira

Postavitev kapelice sv. Barbare - zaščitnice predorskih delavcev na projektu izgradnje drugega tira

Na trasi drugega tira v dolžini 27,1 km je predvidenih kar 7 predorov (najdaljši v dolžini 6.714 m), ki skupaj s servisnimi in izstopnimi cevmi merijo 37,4 km. Brez predorov gradnja drugega tira na tako zahtevnem geološkem območju ne bi bila možna. Zato je pomemben del tovrstnega projekta tudi postavitev kapelice sv. Barbare. Ta se je odvijala na portalu predora T8, ki je del enotirne železniške povezave Divača–Koper na odseku Črni Kal–Koper. Gre za najdaljši predor železniške proge (v dolžini približno 3,8 km) na spodnjem odseku trase od skupno sedmih predorov na celotni trasi drugega tira. Postavitev kapelice sv. Barbare v predoru T8 tako velja kot simbolično dejanje varnosti in zaščite.

V okviru izgradnje predora T8 je predvidena glavna predorska cev na desni strani trase in servisna cev na levi strani trase. Obe predorski cevi bosta medsebojno povezani preko sedmih prečnikov.

Območje predora T8 velja za deloma naseljeno, hkrati pa se na tem področju nahaja več infrastrukturnih objektov, vključno z avtocestnim predorom Dekani in državno avtocesto, pod katero se nahaja izkop. To pomeni, da bo skozi celotno gradnjo predora T8 območje podrobno nadzorovano in spremljano s pomočjo geološkega in geomehanskega monitoringa.

Trenutno dela potekajo zgolj 10 metrov pod državno cesto, zaradi nizkega nadkritja. Glede na geološke pogoje so dovoljeni korak izkopa dolžine 1 metra, kar narekuje dnevni napredek do 3 metre. Ko bo glavna cev predora T8 prešla državno cesto, se bo izkopni korak znatno povečal, s tem pa tudi hitrost napredovanja. Izkopu glavne cevi sledi izkop servisne cevi.

Na današnji dan dolžina izkopanega dela predora T8 znaša 51 metrov od predvidene dolžine 3.808 metrov predora. Izkop predora se izvaja na obeh straneh, zato se pričakuje preboj celotnega predora T8 nekje na 1.900 metrih. Izkop vzporedno poteka tudi na gradbišču predora T7 na Črnem Kalu, kjer dela izvaja družba Yapı Merkezi. Trenutno se nahajajo na 60 metrih od predvidenih skupnih 1.154 metrov. Dela na obeh predorih potekajo skladno s terminskim načrtom. Z izkopi pa se bo kmalu pričelo še na predorih T1 Divača in T8 Divača.


Danes so tako Kristjan Mugerli, direktor podjetja Kolektor CPG, Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper, in Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK na portalu predora T8 prisostvovali postavitvi kapelice sv. Barbare, za katero verjamejo, da ne bo obvarovala le predorskih delavcev, pač pa tudi ostale, ki bedijo nad izvedbo celotne trase železniške proge Divača – Koper. Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak je kipec sv. Barbare posvetil, v kapelico pa ga je postavila botra predora, županja občine Divača Alenka Štrucl Dovgan.

Ob uvodnem pozdravu je Kristjan Mugerli, direktor Kolektorja CPG in predstavnik vodilnega partnerja v konzorciju, predstavil pomen današnjega srečanja: »Tudi ob gradnji predorov drugega tira smo se v Kolektorju CPG odločili spoštovati izjemno pomembno tradicijo – postavitev kapelice sv. Barbare, zavetnice predorskih delavcev. Običaj, za katerega verjamemo, da služi svojemu namenu in ne bo varoval le predorskih delavcev ampak vse, ki bedijo, dihajo in živijo s tem največjim in najzahtevnejšim infrastrukturnim projektom. Čeprav danes stojimo na lokaciji izstopa zadnjega predora drugega tira, smo pravzaprav šele dobro začeli in pred nami je še zahtevna pot. Gradnja drugega tira je za nas projekt z veliko začetnico. Dela v predorih so lahko tvegana in težavna, vendar bomo naredili vse kar je v naši moči, da bodo le ta potekala premišljeno in nadzorovano, predvsem pa varno za vse, naše zaposlene, naše turške sodelavce in naše ostale partnerje.«

Obsežnost in zahtevnost celotnega projekta Drugi tir, ne zgolj izgradnje predorov, narekuje tudi uporabo najsodobnejše digitalne podpore gradnji. Izgradnja železniške proge Divača—Koper je projekt, kjer je že investitor predvidel digitalizacijo gradbišča. S tem namenom je Kolektor CPG kot vodilni partner v konzorciju skupaj s partnerji projekta vzpostavil digitalno okolje za komunikacijo in spremljanje gradbišča. Digitalno okolje se sestoji iz spletne platforme, ki nudi podporo za brezpapirno poročanje, elektronske obrazce in komunikacijo med vsemi sodelujočimi ter omogoča spremljanje napredka gradbenih del. Cilj je pridobitev enega osrednjega vira informacij, vsa dokumentacija in koordinacija na enem mestu, pohitritev procesov, transparentnost delovnih tokov, aktivnosti in nalog ter prihranek časa. Poleg tega platforma vsem sodelujočim omogoča dostop do načrtov in 3D modelov kadarkoli in kjerkoli, pri čemer se za dostop lahko uporablja telefon, tablico ali računalnik.


Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper je v nagovoru pojasnil pomen proge za občino Koper: »Kot župan, odgovoren za več kot 50 tisoč občank in občanov, si zato želim in upam, da bi dela na vseh odsekih potekala nemoteno, brez večjih zapletov in v predvidenih terminskih okvirih. Predvsem pa s čim manj obremenitvami za okoliško prebivalstvo.«

Tudi Pavle Hevka, generalni direktor družbe 2TDK je poudaril pomen sv. Barbare za varnost vseh udeležencev gradnje železniške proge Divača—Koper in dodal: »Priprošnja sveti Barbari bo v vseh nas vzbudila zaupanje, da bodo prav vsi delavci na tem zahtevnem projektu od začetka do konca gradbenih del zavarovani pred vsemi nevšečnostim naravnih, človeških in drugih sil, in da se bomo na dan predaje drugega tira v promet, vsi skupaj, ampak res vsi, ki smo začeli z gradnjo tega največjega slovenskega infrastrukturnega projekta, tudi veselili in praznovali dokončanje del.«


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice