Trendi na področju mobilnosti in navtike

Trendi na področju mobilnosti in navtike

30. 11. 2023

Sodelavci skupine Kolektor Mobility so se v preteklem mesecu udeležili nekaj večjih dogodkov s področja mobilnosti in navtike.

Ecomondo je dogodek, kjer se srečujejo industrija, organizacije, oblikovalci politik, mnenjski voditelji in lokalni organi.

Ecomondo je dogodek, kjer se srečujejo industrija, organizacije, oblikovalci politik, mnenjski voditelji in lokalni organi.

EcoMondo | Rimini

Ecomondo je dogodek, kjer se srečujejo industrija, organizacije, oblikovalci politik, mnenjski voditelji in lokalni organi. Združuje in sistematizira ključne elemente, ki opredeljujejo razvojne strategije okoljske politike Evropske unije.

V okviru funkcionalne razstavne postavitve, ki olajšuje obiske in povečuje poslovne priložnosti, Ecomondo predstavlja sedem makro območij, ki jim namenja določene in medsebojno povezane prostore:

  • ODPADKI KOT MATERIALNI VIR
  • VODNI KROG IN MODRO GOSPODARSTVO
  • BIOENERGIJA IN KMETIJSTVO
  • KROŽNO IN REGENERATIVNO BIOGOSPODARSTVO
  • OBNOVA OBMOČIJ IN TAL
  • SPREMLJANJE IN NADZOR OKOLJA

Velik poudarek je bil tudi na predelovalnih verigah različnih materialov / izdelkov : tekstil, papir, polimeri, elektronski izdelki oz. komponente.

Obisk sejma je bil namenjen seznanitvi s trendi na področju elektrifikacije različnih vozil, opreme in funkciji namenjenih aktivnostim povezanih z različnimi področji.

Vse več komunalnih vozil in opreme je že elektrificirane saj velika mestna središča s svojimi uredbami prepovedujejo uporabo vozil z motorji z notranjim izgorevanjem.

Kolektor že dobavlja produkte kot so glavni pogonski in pomožni električni motor za elektrificirano komunalno vozilo za čiščenje oz. pometanje površin v urbanih središčih.

Z obiskom sejma in potrditvijo, da se ta segment močno razvija si nadejamo novih poslovnih priložnosti. 

 

Agritechnica | Hannover

Agritechnica 2023 je pokazala inovacijsko moč kmetijske tehnologije in kako lahko mednarodno kmetijstvo optimalno sodeluje pri inovacijskih projektih v prihodnje .

Z 2,812 razstavljavci iz 52 držav in več kot 470,000 obiskovalci iz 149 držav se vodilni svetovni sejem kmetijske mehanizacije ponaša v letu 2023 z rekordnim rezultatom.

Pod vodilno temo »Zelena produktivnost« je AGRITECHNICA svojo zahtevo po tehničnem vodenju poudarila z več kot 300 mednarodnimi dogodki in konferencami.

Po podatkih organizacije OECD-FAO in njene kmetijske napovedi za obdobje od leta 2023 do 2032 eden od ključnih dejavnikov pridelave poljščin ne bo povečevanje samih zemljišč ampak bo rast temeljila na povečevanju rasti same količine pridelkov.  

Razstavljavci ugotavljajo, da se naprednejše tehnologije lahko zelo dobro dopolnjujejo s tradicionalnimi preverjenimi in urečenimi tehnologijami, ki so se in se bodo uporabljale tudi naprej. To pomeni, da se z manj vloženega dela pridela več pridelka na enaki površini in na koncu prinaša tudi večji skupni izkoristek. 

Obisk sejma smo namenili pregledu ponudbe elektromotorjev in ostalih produktov na področju komponent, ki jih proizvaja skupina Kolektor Mobility.

Obenem smo preverili potrebo po elektrifikaciji naprav in pripomočkov, kjer bi v prihodnje Kolektor lahko dopolnil svojo ponudbo na segmentu kmetijske opreme.

V naslednjem letu bomo intenzivno preverjali potencialne aplikacije in se pripravljali na aktivno sodelovanje na naslednjem sejmu Agritechnica, ki bo potekal novembra 2025.

 

SPS (Smart Production Solutions) | Nürnberg

Letošnja 32. izvedba sejma SPS - Smart Production Solutions je bila nadvse uspešna.

Število razstavljavcev in strokovnih obiskovalcev je pokazalo, da se je sejem znatno povečal in dosegel raven pred začetkom pandemije covid, razstavni prostor so tako morali povečati z dvema novima dvoranama. 

V treh dneh je razstavišče v Nürnbergu odprlo svoja vrata svetu mednarodne avtomatizacije, katerega se je udeležilo več kot 50.000 obiskovalcev.

V 16 razstavnih dvoranah na skupni površini 128.000 m² so si obiskovalci ogledali široko in raznoliko ponudbo izdelkov, rešitev in inovacij s področja pametne in digitalne avtomatizacije.

Obiskovalci so se srečali z najpomembnejšimi predstavniki industrije avtomatizacije in se seznanili z najnovejšimi trendi in usmeritvami na področju pametne avtomatizacije.

Kar 1.229 razstavljavcem je bil sejem v korist kot platforma za predstavitev njihovega strokovnega znanja in izkušenj.

Kolektor je bil v preteklosti že član razstavljavcev na omenjenem sejmu. Z obiskom smo dobili potrditev, da lahko z našimi rešitvami električnih motorjev oz. pogonov ter ostalimi komponentami s področja magnetike in hibridike uspešno nastopimo kot razstavljavci na tem sejmu prihodnje leto.

 

Metstrade | Amsterdam

Navtični dogodek Metstrade 2023 v Amsterdamu je letos beležil rekordno udeležbo, na sejmu se je predstavilo 1.540 razstavljavcev iz 53 držav, od tega 240 novih, obiskovalec pa so našteli preko 28.900 iz kar 130 držav.

Poleg že uveljavljenih paviljonov za superjahte, gradbene materiale ter marine in ladjedelnice sta pozornost pritegnila tudi nova področja za laminiranja trupov plovil in priložnosti za zagonska podjetja.

Potreba industrije po vključevanju ter razvoju ljudi in kompetenc je bila izpostavljena na več načinov, vključno z razširjenim klubom mladih strokovnjakov s kariernim področjem METSTRADE in dogodkom Women in the Marine Industry.

Niels Klarenbeek, direktor podjetja Metstrade, je po zaključku dogodka povedal: "V veliko čast nam je, da imamo za seboj dediščino in močan val pozitivnih vtisov iz preteklih sejmov, a ničesar ne jemljemo za samoumevno. Pomorska industrija se neverjetno hitro razvija in tukaj vidim ogromno priložnosti in izzivov.«  

"Pri vsakodnevnem delu se lahko pozablja na obseg, raznolikost, hitrost inovacij in novosti, ki se dogajajo v pomorskem sektorju," je dejal Joe Lynch, generalni direktor združenja ICOMIA. "V naši panogi je toliko strasti in navdušenja in videti vse to na enem mestu je zelo vznemirljivo.«

ICOMIA je partner sejma METSTRADE že od njegove prve izvedbe; kot globalno združenje, ki zastopa združenja pomorske industrije po vsem svetu. V okviru sejma je bila predstavljena tudi ICOMIA-jeva študijo o razogljičenju pogona, pozornost pa je bila namenjena tudi podnebju prijaznim rešitvam.

Sodelavci iz skupine Kolektor Mobility so sejem obiskali z namenom seznanitve s ponudbo končnih produktov električnih pogonskih sistemov treh glavnih ponudnikov na trgu plovil za Napredno ribarjenje, kjer jim že vrsto let uspešno dobavljamo BLDC motor z vgrajeno programsko opremo. 

Na sejmu smo vzpostavili kontakte z novimi potencialnimi partnerji. Prepoznali smo tudi nove priložnosti, kjer bomo poskušali ponuditi svoje rešitve in s tem ojačati prisotnost na trgih izven avtomobilske industrije. Široka interna vertikalna integracija produktov in storitev ter poudarek da imamo razvoj novih rešitev in tudi samo proizvodnjo na evropskih tleh je bila ponovno toplo sprejeta s strani sogovornikov. 

Obisk je potrdil prepričanje, da bo Kolektor v naslednjem letu sodeloval na sejmu Metstrade s predstavitvijo svojih produktov in rešitev. 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice