Tehnološka investicija, ki omogoča izgradnjo zahtevnega železniškega predora Pekel

Tehnološka investicija, ki omogoča izgradnjo zahtevnega železniškega predora Pekel

11. 02. 2021

Kolektor Gradbeništvo je z investicijo v vrednosti prek 2 milijona evrov dobil nov  komplet strojev za tunelogradnjo, dela z njimi pa že potekajo na projektu izgradnje železniškega predora Pekel, na progi od Počehove do Pesnice. Z novimi stroji bo Kolektor Gradbeništvo zagotovil izgradnjo 1530 metrov dolgega predora, ki je prvi tovrstni projekt po več kot desetletju, ki ga bo izvedla slovenska gradbena operativa. Predor Pekel, ki je del obsežnejšega projekta, je ocenjen na 100 milijonov evrov in bo predvidoma zaključen v prvi polovici leta 2023. Doprinesel bo k povečani stopnji varnosti, zmanjšanju hrupa, skrajšal čas potovanja ter moderniziral progo v skladu z evropskimi standardi. 

Komplet strojev - bager in stroj za vrtanje Boomer

Komplet strojev - bager in stroj za vrtanje Boomer

Komplet novih strojev (gre za bager, stroj za vrtanje Boomer (vrtanje vrtin za miniranje, vgradnjo geomehanskih sider in drugih podpornih ukrepov) in robot za brizganje betona) bo Kolektor Gradbeništvu omogočil izgradnjo železniškega predora Pekel, kar je po 15 letih prvi tovrsten projekt, ki ga bo izvedla slovenska gradbena operativa. S to investicijo Kolektor Gradbeništvo dodatno krepi svojo prepoznavnost kot kompetentni partner pri največjih gradbenih projektih v regiji.


Kristjan Mugerli, direktor Kolektor CPG, ki deluje v sklopu Kolektor Gradbeništva, ob tem izpostavlja: »Do sedaj so v Sloveniji vrtanje tunelov opravljala le tuja podjetja, ki so za to poleg referenc imela vso potrebno opremo. V prihodnjem obdobju bomo na domačem trgu gradili kar nekaj tunelov, zato je začetek investiranja v opremo in tehnologijo za tunelogradnjo logičen korak. V Kolektor Gradbeništvu letno v gradbeno opremo vložimo 5 milijonov evrov in smo trenutno eno izmed najbolje tehnološko opremljenih podjetij v Sloveniji«.


Gradnja predora Pekel, ki je del obsežnejšega projekta, vključuje še gradnjo viadukta Pesnica v dolžini 896 metra, gradnjo podvoza Pesnica, gradnjo opornih in podpornih konstrukcij, ureditev tirov in tirnih naprav ter električnega voznega omrežja in ureditev cest s prometno opremo ter izgradnjo aktivne protihrupne ograje, bo zaključena v prvi polovici leta 2023. Kolektor Gradbeništvo, ki v celotnem projektu nastopa kot član konzorcija slovenskih podjetij, bo zvrtal 1530 metrov dolg železniški predor Pekel, ki je osnovan kot dvotirna trasa v smeri jug-sever, elementi trase pa so zasnovani za hitrost 120km/h in zagotovitev nosilnosti proge kategorije D4, kar pomeni dovoljenega pritiska 22,5 ton na os. Na novozgrajeni progi bodo tako ob zaključku projekta lahko vozili različni tipi vlakov.


Skladno s terminskim načrtom v okviru del na gradbišču izgradnje severnega dela predora trenutno poteka izvedba pilotov za koroški pokrov. V Kolektor Gradbeništvu so medtem že zaključili s pripravljalnimi deli za izkop, postavili betonarno in poskrbeli za vso potrebno infrastrukturno ureditev gradbišča.

Ne spreglej


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice