Smart Optometry z novo investicijo sklada Fil Rouge Capital

Smart Optometry z novo investicijo sklada Fil Rouge Capital

17. 06. 2021

Podjetje Smart Optometry iz Idrije, ki razvija digitalne rešitve za očesno nego, je prejelo novo investicijo sklada tveganega kapitala Fil Rouge Capital iz Zagreba v višini 300.000 EUR. Start-up, v katerega je leta 2016 prek svojega sklada Kolektor Ventures investiral tudi koncern Kolektor, bo svež kapital namenil nadaljnji širitvi na trgih Severne Amerike, Zahodne Evrope in Oceanije, na katerih ustvari več kot 90% vse prodaje.

Rešitev AmblyoPlay je že pomagala tisoče otrok po celem svetu rešiti težave z vidom, kot so leno oko, škilavost in nezadostna konvergenca

Rešitev AmblyoPlay je že pomagala tisoče otrok po celem svetu rešiti težave z vidom, kot so leno oko, škilavost in nezadostna konvergenca

Podjetje Smart Optometry je bilo ustanovljeno leta 2015 s ciljem ponuditi napredne in inovativne rešitve v očesni industriji, s katerimi lahko specialisti ponudijo pacientom boljšo storitev in hitrejšo nego. Globalni trendi namreč kažejo, da bo do leta 2050 kar polovica svetovne populacije kratkovidne, zato postaja hitra diagnostika, preprečevanu in zdravljenje očesnih problemov ena izmed največjih prioritet globalnega zdravstva.

Podjetje Smart Optometry s svojo prvo rešitvijo – aplikacijo Smart Optometry, ki jo uporablja več kot 150.000 očesnih zdravnikov po svetu – naslavljajo prav to težavo, medtem ko je njihova glavna rešitev trening vida za otroke AmblyoPlay, ki je že pomagala tisoče otrok rešiti njihove očesne težave, kakršne so leno oko, strabizem in nezadostna konvergenca.

Čeprav te težave zvenijo kot precej nišni problem, prizadenejo kar do 5% celotne svetovne populacije. K sreči je večina teh težav rešljivih s prilagojenimi vajami, ki jih ponuja AmblyoPlay. »Kar 80% vsega znanja sprejemom skozi vid, z branjem, opazovanjem. Lahko si torej mislite, kako slab vid vpliva na otrokov razvoj in njegov akademski uspeh, da ne omenjamo drugih aspektov življenja,« pove Žan Menart, direktor podjetja Smart Optometry.

Trening vida AmblyoPlay otroci izvajajo preko igranja terapevtskih iger in vaj, ki stimulirajo njihovo vidno funkcijo. »Trenutne metode treningov vida so ponavljajoče in dolgočasne, zaradi česar jih otroci ne izvajajo dovolj redno. Izjemno pomembno nam je bilo, da je naša rešitev atraktivna in privlačna, saj lahko le z rednim in resnim izvajanjem vaj dosegamo dobre rezultate terapije,« doda Menart.

V zadnjih letih je podjetje sodelovalo z nekaterimi giganti na področju zdravstva, kakršna sta Bayer in GE Healthcare, sodeloval pa je tudi v programu Health Venture Lab, ki ga organizira evropski EIT Health. Leta 2018 je podjetje osvojilo tudi zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenija za inovacijo kot najinovativnejše mlado podjetje v Sloveniji. Z investicijo sklada Fil Rouge Capital se podjetju pridružuje že tretji investitor, saj sta predhodno v podjetje z investicijo že vstopila Kolektor Ventures in Salus, eden največjih dobaviteljev zdravil in medicinskih pripomočkov v regiji.

»Zelo smo zadovoljni, da se je našemu poslanstvu pridružil Fil Rouge Capital. Prepričani smo, da bomo lahko tudi z njihovo podporo še bolje in hitreje pomagali posameznikov po vsem svetu izboljšati njihov vid ter tako s svojimi inovacijami poskrbeli, da bodo njihova življenja lepša in lažja,« zaključuje Žan Menart.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice