Naše portfeljsko podjetje Viar uspešno digitalizira slovensko industrijo

Naše portfeljsko podjetje Viar uspešno digitalizira slovensko industrijo

29. 08. 2019

Podjetje, v katerega je investiral Kolektor Ventures, je na trg virtualne resničnosti vstopilo z lastno rešitvijo za vizualizacijo nepremičnin, kartonastimi očali Viarbox in platformo Viar360 danes pa njihov virtualni mentor REWO podjetjem omogoča, da s pomočjo virtualne resničnosti uspešno zajemajo, ohranjajo in vizualno prenašajo znanje na svoje zaposlene tudi do 12-krat hitreje kot so to počeli še pred kratkim.

VIAR team

VIAR team

Številna podjetja, kot so Elan, Gorenje, Odelo, Cablex, Domel, Hella, Kolektor, A1, Agromehanika, Adria Tehnika in drugi, so si z VIAR-jevo rešitvijo REWO zagotovila učinkovita orodja za izdelavo in uporabo interaktivnih video navodil za delavce, asistenco na daljavo ter pripravo simulacij dela za nove zaposlene.

Težave v industriji kot povod za razvoj REWO

S skrbnim opazovanjem težav svojih potencialnih kupcev so v VIAR-ju kmalu zaznali še en pereč izziv. V industrijskih podjetij namreč še vedno veliko procesov poteka s pomočjo svinčnika in papirja, mojstri v proizvodnji se starajo in odhajajo v pokoj, mlajše generacije pa se zaradi pomanjkanja mentorjev, jasnih navodil, usmeritev in nepraktične ter zapletene papirne dokumentacije za različna opravila soočajo s slabo voljo, slabšo kakovostjo opravljenega dela in padcem produktivnosti. Ob poznavanju celotnega spektra priložnosti, ki jih virtualna resničnost lahko zagotovi pri reševanju tovrstnih problemov, so v VIAR-ju ugotovili, da njihova rešitev Viar360 ni bila optimizirana za uporabo v industriji. Zato so lani pomladi na trg lansirali REWO – platformo za digitalizacijo znanja, ki drastično izboljša in pohitri procese zajemanja, vizualizacije in prenosa znanj v proizvodnih podjetjih.

Po besedah številnih zadovoljnih uporabnikov se bistvo aplikacije najlažje opiše s postopkom 'posnemi – enostavno in hitro izreži bistvene kadre – dodaj tekst in grafike – objavi'. Kot pravi Jan Podlogar iz Odela, so se za REWO odločili zaradi boljše vizualizacije navodil za izdelavo njihovih produktov, hkrati pa so želeli omejiti porabo papirja. »Platforma je enostavna za uporabo, z njo smo bistveno skrajšali čas za izdelavo in posodabljanje delovnih navodil ter izboljšali produktivnost podjetja in zadovoljstvo delavcev.« Tudi v Elanu je tehnični direktor Miran Pristavec pojasnil, da imajo vse več delavcev iz tujine, katerim vsa znanja in navodila prek platforme REWO posredujejo bistveno hitreje ter bolj razumljivo. Za Elan je dragoceno tudi on-line reševanje težav na različnih delovnih operacijah z vključevanjem ostalih Elanovih služb, kot so planska, tehnološka ali konstruktorska. »S platformo REWO delavcem zagotovimo lažje razumevanje dela, ki ga morajo opraviti, izboljšujemo kakovost izdelkov, lažje vpeljujemo nove tehnologije v procese in imamo manj zapletov oz. nejasnosti pri izbiri in uporabi dokumentacije.«

»Samo v prvi polovici tega leta je bil REWO pri vseh naših strankah uporabljen več kot 5000-krat za posredovanje pri prenosu znanja, kar pomeni, da smo jim bistveno prispevali k izboljšanju dela oz. jih rešili pred marsikatero drago napako. Še bolj pa cenim dejstvo, da nas je slovenska industrija sprejela kot zaupanja vrednega partnerja,« pojasnjuje direktor VIAR-ja Jernej Mirt.

Ekipa VIAR, v kateri je trenutno devet strokovnjakov za tehnološki razvoj, trije sodelavci v podjetju pa skrbijo za marketing in prodajo, bo v prihodnosti nadaljevala z digitalizacijo zajema in prenosa znanj v slovenskih proizvodnih podjetjih. V letu 2020 se bodo osredotočili predvsem na DACH regijo in se prek svoje izpostave v Seattlu še naprej aktivno posvečali tudi ameriškemu trgu.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice