Kolektor Mobility na sejmih Solutrans, Empack in Logistics & Automation

Kolektor Mobility na sejmih Solutrans, Empack in Logistics & Automation

21. 12. 2023

Cestni promet doživlja svojo revolucijo. Revolucijo v praksah, z nenehno digitalizacijo funkciji in storitev, pa tudi revolucijo v načinu uporabe energij.

IFEMA sejmišče v Madridu pa je postalo epicenter inovacij na področju pakiranja, logistike in prevoza s prireditvijo sejmov Empack in Logistics & Automation, vodilnih sejmov v panogi, ki so organizirani na tem delu Evrope.

Kolektor Mobility na sejmih Solutrans, Empack in Logistics & Automation

SOLUTRANS, GLOBALNO SREDIŠČE ZA LAHKA IN TEŽKA GOSPODARSKA VOZILA

Solutrans, ki se je letos odvijal konec meseca novembra v Lyonu FR je eden izmed večjih sejmov in konferenc namenjenih lahkim in težkim gospodarskim vozilom v Evropi.
Na sejmu je bilo predstavljenih 1.100 razstavljavcev in blagovnih znamk (za 10 % več kot leta 2021) ter zabeleženo rekordno udeležbo več kot 64.000 strokovnjakov, kar je 14.000 več kot na prejšnji razstavi.

SOLUTRANS 2023 je prav tako potrdil svoj mednarodni doseg s sprejemom skoraj 15.500 strokovnjakov izven Francije, kar predstavlja enega od štirih obiskovalcev, v primerjavi s enim od desetih leta 2021!

Sejemske aktivnosti in predstavitve so se zvrstile skozi pet glavnih tem:

  • Mestne dostave: Alternativni načini dostave v vedno bolj omejenem mestnem središču
  • Nove energije: Diverzifikacija pogonov, ekonomski in okoljski izzivi
  • Pnevmatike: pozitivnejši vpliv predelave in pridelave na okolje
  • Predelava: Izboljševanje obstoječih / preverjenih rešitev, ekonomska in ekološka učinkovitost
  • Vgrajena inteligenca: podpora sektorju pri prehodu na samovozeča vozila

Cestni promet doživlja svojo revolucijo. Revolucijo v praksah, z nenehno digitalizacijo funkciji in storitev, pa tudi revolucijo v načinu uporabe energij.

Globalni pravni okvir

Predpisi za zmanjšanje škodljivih emisij v Evropi in po vsem svetu zmanjšujejo obseg dizelskih motorjev v relativno kratkem roku, medtem ko se proizvajalci industrijskih in mestnih vozil že več let pripravljajo na prehod na druge tehnologije.

Jasno je, da bo cestni transport imel opravka z dizelskimi motorji še kar nekaj časa, medtem ko se bodo bio goriva, motorji na utekočinjen plin ter električni pogoni ter v daljšem časovnem obdobju tudi vozila s tehnologijo vodikovih gorivnih celic postopoma uveljavljala.  Zapletena mešanica energije, ki se bo neprestano razvijala, dokler ne bo povsem nadomestila fosilnih goriv v cestnem prometu v zelo dolgem roku.

Dolgoročni energetski prehod

V tej prehodni dobi je uspeh v naših rokah! Kako izbrati pravo vozilo in pogonski agregat?

Kako razumeti zrelost razpoložljivih tehnologij? Kako izbrati na podlagi namena vozila (distribucija, dolge vožnje...)?

Francoski minister za promet Clément Beaune je poudaril pomen takšnega dogodka za osvetlitev sektorja in njegovih inovacij, zlasti na področju ničelnega ogljika: »Tu opažamo ogromno naložb, inovacij in rešitev vodilnih proizvajalcev: rešitve, ki so temeljne za de-karbonizacijo. Trdno verjamem, da bo izziv nizkega ogljika dosežen zahvaljujoč sektorju prometa.«

Predstavniki skupine Kolektor Mobility smo sejem obiskali z namenom seznanitve se z novimi rešitvami na področju elektrifikacije pogonskih sistemov.

Ena izmed strateških usmeritev Kolektorja je povečanje deleža projektov in prodaje na področju komercialnih in lahkih dostavnih vozil, kar pomeni, da bomo v naslednjih letih pazljivo spremljali razvojne trende na področju komercialnih vozil tako za cestni promet kot tudi na področju težke gradbene mehanizacije in podporne opreme. Rešitve, ki jih Kolektor Mobility ponuja na področju brezkrtačnih motorjev in pogonov z vgrajeno programsko opremo so vsekakor zanimive za sogovornike s katerimi smo navezali poslovne kontakte. Ponovno pa smo dobili potrditev da lahko visoka vertikalna integracija tehnoloških znanj in proizvodnih postopkov s poudarkom na proizvodnih lokacijah v Evropi ključno pripomore pri sklepanju novih poslovnih priložnosti v prihodnjih letih.

 

 

 

EMPACK IN LOGISTICS & AUTOMATION

Oba sejma, ki sta potekali v IFEMA kongresnem centru v Madridu, sta imela več kot 360 razstavljavcev s področja pakiranja, avtomatizirane logistike in prevoza ter zabeležila 38.361 poslovnih interakcij.

Skupaj sta zasedla več kot 20.500 kvadratnih metrov razstavnega prostora, kar je 6 % več kot leto prej, kar poudarja naraščajoči gospodarski vpliv.

»Ti rekordni podatki ne kažejo le na uspeh sejma, ampak tudi na trenutno stanje in potencial rasti sektorjev pakiranja in logistike v Španiji in tudi v zahodni Evropi«, pravi Oscar Barranco, generalni direktor podjetja Easyfairs Iberia.

IFEMA sejmišče je postalo epicenter inovacij na področju pakiranja, logistike in prevoza s prireditvijo sejmov Empack in Logistics & Automation, vodilnih sejmov v panogi, ki so organizirani na tem delu Evrope.

Aktivna udeležba razstavljavcev in rekordna udeležba obiskovalcev sta jasna kazalnika naraščajočega zanimanja in pomembnosti teh sejmov ter vlogo, ki jo igrajo pri spodbujanju inovacij in napredka v sektorjih pakiranja, logistike in prevoza.

Opaženo je bilo tudi, kako se sektorji pakiranja, logistike in prevoza razvijajo in krepijo, kar kaže na opazno sposobnost prilagajanja spreminjajočim se dinamikam trga in nastajajočim trendom.

Sejem Logistics & Automation je bila za Kolektor Mobility zanimiv, saj so bile predstavljene rešitve proizvodov, kamor se že vgrajujejo naši brezkrtačni elektromotorji za segmenta AGV (avtonomno mobilno vozilo) in AMR (avtonomni mobilni robot).

V avtomatiziranih rešitvah vertikalnega skladiščenja pa vidimo tudi kar nekaj priložnosti v ponujanju produktnih rešitev pa področju linearnih motorjev ter pogonov.

 

 

 


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice