Kolektor med prejemniki Častnih listin Instituta Jožef Stefan

Kolektor med prejemniki Častnih listin Instituta Jožef Stefan

24. 03. 2022

Institut Jožef Stefan je v okviru 30. Dnevov Jožefa Stefana podelil priznanja Častna listina Instituta Jožef Stefan. Med prejemniki so tudi koncern Kolektor, Ludvik Kumar, izvršni direktor za raziskave, dr. Boris Saje, strokovni sodelavcev za magnetiko v oddelku raziskave in razvoj, in mag. Karla Kosmač, vodja razvoja v CML.

Kolektor med prejemniki Častnih listin Instituta Jožef Stefan

Priznanja Častna listina Instituta »Jožef Stefan« podeljujejo organizacijam in posameznikom iz gospodarstva za sodelovanje pri prenosu znanstvenih in tehnoloških dosežkov ter znanj, ustvarjenih na Institutu, v družbeno in gospodarsko zaledje doma in v tujini.

Kot so zapisali v utemeljitvi, Kolektor z Odsekom za nanostrukturne materiale sodeluje že od leta 2006, torej več kot 15 let. Skupni raziskovalni projekti obsegajo osnovne in aplikativne raziskave. Sodelovanje je potekalo predvsem preko subvencioniranja ARRS projektov, v zadnjih letih pa je Kolektor financiral raziskave tudi direktno. Razvojno-raziskovalno delo s Kolektor se je izvajalo na različnih področjih. V zadnjih letih sta bila uspešno prenesena v pilotno proizvodnjo dva pomembna projekta: korozijska zaščita magnetnih prahov za obstojnost v tekočinah pri povišanih temperaturah in daljših časih ter implementacija površinskih modifikatorjev NdFeB prahov za izdelavo plastomagnetov. Odsek K7 s Kolektorjem sodeluje tudi pri izvajanju štirih evropskih projektov: ROMEO, REProMag, DEMETER, SUSMAGPRO in pri prijavi novega projekta INSPIRES. Vpetost Kolektor v raziskovalni proces odseka poteka tudi preko izobraževanja magistrskih študentov iz Kolektorja na Odseku K7 in v soorganizaciji mednarodnih znanstvenih srečanj.

Letos so podelili 11 priznanj, štiri so dobila podjetja, sedem pa posamezniki.

Foto: Marjan Verč


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice