Izgradnja predora Pekel tik pred ciljno črto

Izgradnja predora Pekel tik pred ciljno črto

25. 08. 2022

Skupina Kolektor Construction zaključuje enega svojih pomembnejših projektov, tj. izgradnjo železniškega predora Pekel, ki je del projekta nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj in je zgrajen severno od Maribora ter vzhodno od obstoječe proge, ki trenutno poteka skozi železniški predor Počehova. Projekt nadgradnje železniške proge izvaja konzorcij slovenskih gradbenih podjetij Pomgrad, Kolektor Koling, SŽ-ŽGP, GH holding in Gorenjska gradbena družba. Kolektor je poleg nekaterih drugih del odgovoren za izgradnjo predora.  

Izgradnja predora Pekel tik pred ciljno črto

Gre za dvotirni predor v dolžini 1530 metrov z 245 metrov dolgim reševalnim rovom. Pripravljalna dela na predoru so stekla septembra 2020 z urejanjem dostopov do gradbišča, čiščenjem pobočja ter izvedbo portalov. Za potrebe gradbenih del je bila v neposredni bližini postavljena tudi betonarna.

Predor Pekel je grajen po novi avstrijski metodi izkopa (NATM metoda), ki je zasnovana tako, da hribino okrog območja izkopa obravnavana kot breme in hkrati kot nosilni obroč, ki to breme prevzame. Uspešna je predvsem zaradi svoje prilagodljivosti različnim hribskim razmeram, saj omogoča kar največjo izbiro gradbenih in izkopnih metod ter izvedbe predorske obloge. Pri izgradnji je bil prvič v Sloveniji za podpiranje izkopa uporabljen tudi mikroarmirani brizgani beton, ki omogoča hitrejšo gradnjo brez uporabe armature. Predor pekel bo prvi predor v Sloveniji, ki bo popolnoma vodotesen.

Za preboj je bilo potrebnih 479 izkopnih dni oziroma 16 mesecev. Dela so v večini potekala z miniranjem, deloma pa s predorskim bagrom. Izkopanega je bilo 195.000 m3 materiala. Za podpiranje so uporabili 30.000 m3 betona in vgradili prek 7.000 sider.

Nov železniški predor Pekel bo močno izboljšal varnost železniške proge Maribor–Šentilj, povečal njeno propustno zmogljivost ter povečal hitrost proge na do 120 km/h, s čemer se bo skrajšal tudi potovalni čas.

»Izgradnja predora Pekel za nas ni samo projekt, ampak je tudi pomemben mejnik pri razvoju naše skupine. Kot partnerji v konzorciju slovenskih gradbenih podjetij smo v izvedbo prevzeli enega izmed zahtevnejših delov tega obširnega projekta nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj. Začetek ni bil preprost, vendar so nam na novo pridobljene izkušnje že konkurenčna prednost na podobnih projektih, hkrati pa smo postali edina gradbena družba v Sloveniji, ki ima tehnologijo, opremo, kader in znanje za izvedbo del na področju tunelogradnje,« je povedal direktor Kolektor Construction Marko Trampuž. Direktor podjetja Kolektor CPG Kristjan Mugerli je k temu dodal: »Predor Pekel je po desetih letih in več prvi predor, ki ga je samostojno prebilo in izkopalo slovensko podjetje. S tem predorom in predori na drugem tiru se bomo postavili ob bok največjim gradbenim pojdetjem v Evropi, s katerimi se bomo lahko na več trgih enakovredno kosali z lastnimi referencami. S tujimi podjetji se ne bomo več povezovali zaradi pomanjkanja referenc, amapk zaradi združevanja kapacitet.« 

Da je predor Pekel eden pomembnejših projektov skupine Kolektor Construction je poudaril tudi predsednik nadzornega sveta Kolektorja Stojan Petrič. »Med gradnjo smo pridobili veliko znanja. Če pogledam celotno skupino Kolektor, ki ima več kot milijardo evrov prihodkov, lahko rečem, da je ta predor po kakovosti in znanju enak dosežek, kot je bila pred manj kot desetimi leti izgradnja 420-kilovoltnega transformatorja v Kolektorju Technologies ali da bomo v Idriji prihodnje leto imeli štiri baterije, vsako z močjo 1,5 megavata, s katerimi bomo hranili električno energijo in jo oddajali v omrežje oz. da smo v zadnjih letih ustvarili sistem pogonov, ki jih bodo prek kupcev uporabljali v Volkswagnu, BMW,  Stellantisu. Ti projekti kažejo, da je domače znanje veliko vredno in nanj lahko vedno stavimo. Zato si želim, da to prizna tudi okolica. S predorom Pekel smo dokazali, da lahko izvajamo vse javne investicije. Zahvaljujem se vsem zaposlenim, ki so izvajali to delo. V 16 mesecih so opravili veliko delo in jim za ta uspeh čestitam. Veseli nas, da v tem času ni bilo nobene nesreče, kar kaže na kakovostno ter dobro vodeno in organizirano delo.«  

Predor Pekel bo zaključen v prvi polovici leta 2023. Ocenjena vrednost projekta je dobrih 32 milijonov evrov.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice