Bili smo generalni pokrovitelj Festivala idrijske čipke

Bili smo generalni pokrovitelj Festivala idrijske čipke

23. 06. 2023

​​Na otvoritveni slovesnosti 41. Festivala idrijske čipke, ki je bila posvečena dvigu festivalske zastave, je Valter Leban, predsednik uprave skupine Kolektor, klekljarice, občane in druge goste nagovoril z naslednjimi besedami:

Valter Leban, predsednik uprave skupine Kolektor

Valter Leban, predsednik uprave skupine Kolektor

»Hvaležen sem, da smo se danes zbrali tukaj, da praznujemo 41. festival idrijske čipke, dogodek, ki je globoko zasidran v naši skupnosti. V letu, ko praznujemo številne pomembne mejnike, se zavedamo, da smo del bogate in raznolike zgodovine, ki nas vodi v prihodnost. Ta festival je priložnost, da se spomnimo, kako naša preteklost oblikuje našo sedanjost in usmerja našo prihodnost.

Kot predsednik uprave skupine Kolektor, ki letos praznuje svojo šestdesetletnico, sem ponosen, da smo del te skupnosti. Kolektor danes zaposluje več kot pet tisoč ljudi in je lani ustvaril več kot milijardo evrov prodaje. Kolektor, ki je iz Idrije zrasel v mednarodno podjetje, danes deluje na področju mobilnosti, energetike in gradbeništva. Podobno kot čipka, ki jo ustvarjajo naše spretne klekljarice, se tudi mi trudimo ustvariti vzorec, ki je večji od vsote njegovih delov. V tej vzorčasti strukturi se zrcali tako tradicija kot inovacija. Vedno pa smo ohranili trdno povezavo z našo lokalno skupnostjo, iz katere izhajamo.

Danes smo tukaj, da podpremo in praznujemo 41. festival idrijske čipke. To je praznovanje vas, klekljaric, in praznovanje čipke, ki je simbol naše kulturne dediščine. Čipka, ki skozi čas potuje skozi različne generacije klekljaric, je na nek način brezčasna. Vsaka nit, vsak vozel, vsak vzorec je izraz umetnosti, kreativnosti, inovativnosti in natančnosti. Je dokaz strasti, ki jo vložite v svoje delo, in je objekt, na katerem puščate svoj pečat. Te vrednote – kreativnost, inovativnost, natančnost in strast – so temelj, ki ga je vredno posnemati tako v privatnem kot poslovnem življenju.

Ob praznovanju 20. obletnice društva klekljaric idrijske čipke, 70. obletnice mestnega muzeja Idrija in tristoletnici Scopolijevega rojstva, vidimo, kako močno smo zavezani ohranjanju in praznovanju naše dediščine.

V skupini Kolektor smo ponosni, da smo del te dediščine. Naša šestdesetletnica ni samo priložnost za praznovanje naših dosežkov, ampak tudi priložnost za razmislek o naši vlogi v skupnosti in naši zavezi k napredku in inovacijam. Z našo podporo dogodkom, kot je ta, dokazujemo, da je mogoče združiti spoštovanje do tradicije s potrebo po nenehnem razvoju.

Občini Idrija z županom na čelu se ob tej priložnosti želim zahvaliti  za njihovo predanost in trud, ki ga vsako leto vložijo v organizacijo tega festivala. Ta praznovanja so temelj naše skupnosti in nas opominjajo na bogato zgodovino, ki jo delimo.

Naj bo 41. festival idrijske čipke praznovanje naše skupnosti, naše dediščine in našega optimizma za prihodnost. Praznujmo skupaj v duhu sodelovanja, spoštovanja in občudovanja naše bogate zgodovine in svetle prihodnosti!«

Letošnji 41. festival idrijske čipke je potekal pod sloganom ®EVOLucija, saj je bila v ospredje postavljena (r)evoloucijo idrijske čipke oziroma njen razvoj s poudarkom na ženskah, ki so idrijsko čipko ponesle v svet in skrbijo za to, da še vedno pomemben del identitete Idrije, bisera UNESCO dediščine.

V času festivala so bile obiskovalcem na voljo številne razstave, bogat animacijski program za otroke, pestra kulinarična ponudba ter veliki sobotni koncert.

Trg svetega Ahacija je bil tudi letos prizorišče tradicionalnega državnega tekmovanja za priznanja Ivanke Ferjančič v klekljanju. S tem tekmovanjem v različnih kategorijah se je sklenil letošnji festival, ki je pritegnil veliko zanimanja tako strokovne kot tudi laične javnosti.

V Kolektorju se zavedamo, da brez trdnih temeljev preteklosti ne moremo graditi uspešne prihodnosti. Da je temu tako pričajo številne uspešne zgodbe, tudi 60 let našega uspešnega delovanja. Na področju družbeno odgovornega ravnanja imamo dolgo tradicijo. Aktivnosti, ki so bile sprva osredotočene na zaposlene in ožje lokalno okolje krovne družbe, smo z leti razširili tudi na druge deležnike in danes je filozofija družbeno odgovornega in trajnostno naravnanega delovanja neločljiv del uspešnega poslovanja.


Nazaj
Delite na socialnih omrežjih:

Naročite se na e-novice